pbj-banner-ad

New Developments IMG_0549.JPG

Published on April 30th, 2014 |

0

Terminus to add retail to Cafe Street entrance to end wind tunnel effect

If You Liked This Story, Please Share!

    The Terminus property at Piedmont and Peachtree Roads is going to get a two-story in-fill addition that will close off the west end of Café Street, between Terminus 100 and the parking deck at Terminus 200, primarily as a solution to a wind tunnel effect that renders the patio area unsuitable for outdoor dining as intended.

    Jay Suever of HKS Architects presented the plan at the April meeting of the SPI 12 (Special Public Interest district) Development Review

    An architects rendering of the planned addition to Terminus to close off the western end of Cafe Street off Piedmont Road.

    An architects rendering of the planned addition to Terminus to close off the western end of Cafe Street off Piedmont Road.

    Committee on behalf of Cousins Properties, the developer of the Terminus multi-use complex.

    The plans for the 5,000-square-foot addition would have retail on the ground floor with a planned second-story conference center. Since the 40-foot-tall glass addition would close off the Piedmont Road entrance to Café Street, plans call for a slider or constant power revolving door to invite people into the interior space.

    The committee recommends the openings through the retail to the courtyard be visually articulated and accessible in keeping with the initial designation of this area as a pedestrian way when the complex was built. The use of an architectural element that says “this is the entrance” was suggested by the committee.

    All of the remaining parts of the courtyard will remain open to all of Café Street.

    The new structure is designed to fit under the present canopy over the courtyard area and to tie into the Terminus 100 office building and

    A photo of Cafe Street courtyard at the Terminus multi-use development.

    A photo of Cafe Street courtyard at the Terminus multi-use development.

    Terminus 200 parking deck on either side.

    The committee recommended the incorporation of skylights in the roof of the second floor of the new structure in order to maintain the outdoor feel of the courtyard area.

    The architects said they planned to put the newly designed structure back into the wind tunnel testing apparatus to ensure it will handle the wind problem it is designed to relieve. All members of the committee agreed that the wind is a constant problem whipping through Café Street.

    The architects said the structure will take four to five months to build. The committee recommended the construction materials be delivered in the morning hours, to minimize disruption to rush hour and lunch time traffic, and that a “kiss & ride” area be used for the deliveries.

    On the same afternoon, the SPI-9 Development Review Committee heard three applications—one a second review of a new 375-unit apartment complex at 475 Buckhead Avenue and two restaurant applications for changes to existing facilities.

    375 apartment complex second review

    The Hanover Company, which specializes in high-end, luxury apartment developments, first came before the SPI-9 DRC in January for guidance prior to submitting an application for a Special Administrative Permit.

    The site is 3.63 acres—bordered by Buckhead Avenue, Old Decatur Road and Pharr Road—and the parking deck is completely wrapped by the proposed six-story residential development of 375 units, of which 70 percent will be one bedroom and 30 percent two bedroom.

    No street level retail is proposed due to proximity to the Buckhead Atlanta development of OliverMcMillan.

    Several previous conditions apply to the site, including a greenspace requirement of 21,250 square feet to be contiguous green space on this

    Rendering of The Hanover Company's planned 375-unit apartment project at 475 Buckhead Avenue.

    Rendering of The Hanover Company’s planned 375-unit apartment project at 475 Buckhead Avenue.

    parcel.  The committee is adamant that the applicant uphold this standard and make every effort possible to configure the space in a usable fashion rather than a “cobbled together” approach.

    The committee favors a proposed connectivity from Pharr Road to Buckhead Avenue however wants efforts to ensure the connection does not become an unsafe alley – particularly in maximizing the width for the connection.

    During the second review in April, the applicant indicated there is 12 feet between the building and property line and then 20 feet to the adjacent Allure Apartment building.  The walkway is to be a 3 foot decomposed granite, lighted and gate controlled to be locked with only resident access after hours.  The committee recommends the walkway be expanded to a minimum of 4 feet instead of 3 feet.

    A view of the corner unit architectural treatment for The Hanover Company's apartment project.

    A view of the corner unit architectural treatment for The Hanover Company’s apartment project.

    The applicant indicated a planned labyrinth park area would be privately held, but open to public access during key daytime hours similar to public park hours.  The area is to be fully ADA accessible.

    The applicant indicated a likely request for a variation to allow for reduced parking – likely 1.5 to 1.6 per unit minimum.  The committee concurs with this request provided adequate accommodations are made for visitor parking and supported the reduction from 656 to 590 spaces.

    The applicant noted that they had coordinated with The Department of PublicWworks regarding the alignment of curb cuts on both Buckhead Avenue and Pharr Road and that the plans presented at the second review reflected the input from public works – including a realignment of the roadways and the provision of preventing left turns out of the parking deck onto Pharr road.  Right out and left in movements are still allowed.

    The committee suggest that The Hanover Company coordinate with the Buckhead Community Improvement District regarding two of its initiatives- The Village Streetscape program and the restriping of Pharr Road. There may be some CID assistance available for funding the streetscapes at the development.

    New fast casual Indian restaurant

    The SPI-9 DRC then heard an application for renovation of existing space above Lovies BBQ at 3420 Piedmont Road for NaanStop, a fast casual NaaStop logoIndian restaurant incorporating the family recipies of owner Neal Idnani.

    The project will include renovation to the interior spaces as well as the construction on a new patio, partially covered by an awning, on the front facing Piedmont Road. Service will include alcohol sales.

    The outdoor dining must be set back from the curb in accordance with the streetscape requirements for a Type 2 street and the proposed outdoor dining deck must satisfy height specifications of a maximum of 30 inches above the sidewalk. Railing height of the proposed outdoor dining deck must be no more than 36 inches above the finished floor.

    The committee informed the owner that pedestrian entrances have to connect the building entry directly to the street.

    Rock n Taco plans insufficient

    The committee also heard from a representative for the Rock n Taco restaurant, at 4237 Roswell Road, which is proposing to build a rooftop deck over an existing enclosed patio of the current structure.

    The plans presented to the committee by Antrell Gales were not appropriately scaled and did not include any site detail as required for the committee to provide comments.  The applicant was instructed to develop detailed plans before returning to the DRC.

    However, the committee members did offer some initial comments on the proposed project.

    The previous work to enclose the outdoor space appears to not be properly permitted.  This must be corrected as part of the SAP submittal. The property owner must sign off on the Special Administrative Permit.

    Parking and square footage needs to be verified and broken out by the type of space. Parking requirements are one space per 300 square feet of indoor dining and one per 400 square feet of outdoor dining. The applicant needs to confirm and include the calculations on plans.

    Landscape requirements for the parking lot will be required in the Fall of 2014 and should be satisfied at this time. Also, pedestrian entrances must connect the building entry directly to the street.

    The president of the neighboring Buckhead Village Lofts and its attorney were present to provide additional concerns regarding the proposed development.

    There is an existing access easement with the HOA that is not currently being honored.  The valet operation is blocking the driveway in for the residents creating an unsafe condition and blocking the residents from accessing the development.  Additionally, the noise from the live music and outdoor speaker systems appear to be in violation of the alcohol code.

    The applicant and the HOA are going to work through these issues prior to the next review of the project by the DRC.

     

    If You Liked This Story, Please Share!


      About the Author



      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked *


      × 9 = nine

      You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

      Back to Top ↑